Återbruk av tegelpannor

I vår butik har vi åtskilliga tusen tegelpannor av olika modell för återbruk. Det kan vara till att lägga ett helt tak eller att hitta reservpannor när stormen varit framme.

Tyvärr slängs det väldigt många tegelpannor av god kvalitet vid takrenoveringar. Alldeles för ofta ser vi takbyten som vi anser vara helt åt skogen fel.

Ett exempel illustreras av bilden ovan.

Det gäller två fastigheter i centrala Malmö. Ca 30 000 tegelpannor av märket Börringe (1-kupig falsad) slängs i container. Istället ska nya tegelpannor monteras. Vi frågar oss varför? I det här fallet görs 4 av 4 fel:

 1. Miljöpåverkan
  Nytillverkningen av nya pannor har sin miljöpåverkan. De gamla pannorna påverkar inte miljön längre, utan kunde gärna återmonteras efter undertaksbytet.
 2. Ekonomi
  Är det verkligen billigare att slänga de gamla och byta till nya? Med lite kreativt tänkande går det utmärkt att plocka ned de gamla, lagra på ställningen och återmontera. Till ett lägre pris.
 3. Hållbarhet
  De nya tegelpannorna är garanterat sämre kvalitet än de gamla. 100 år gamla tegelpannor har bestått provet, och kommer att hålla många hundra år till. Här finns en spridd myt. Vi har stött på konsulter som råder kunder att byta till nya ”för att de gamla har gått 50 frostcykler och därför är slut”. Detta ifrågasätter vi. Om det är något man hittar i arkeologiska utgrävningar är det väl tegel? Tegel håller över tid.
 4. Estetik
  Utseendet på ett gammalt tegeltak är något helt annat än ett nylagt sterilt. De gamla har en fin patita! Och är det mycket alger kan de rengöras istället för att bytas! Titta ut över taken i våra städer och fundera på vilka hus som är fina.
  Det är de med gamla tegelpannor; Börringe, Weberöd, Trelleborg-Minnesberg, Heby. Och nockpannorna ligger som kronan på verket!

Vi vill bilda opinion mot att slänga gamla tegelpannor!
De är en inte oviktig del av vårt kulturarv.

Posted in Allmänt.

One Comment

 1. Bra inlägg! Hoppas ni lyckas rädda många av de tegelpannor som annars skulle hamna på tippen…

Comments are closed.