Malmö Central – äldsta huset

På Malmö Central har vi under 2013 restaurerat fasader på den äldsta byggnaden. Byggnaden är de äldsta delarna av gamla Malmö Central med det karaktäristiska klocktornet i ena änden.

Utmaningarna har varit flera. Fasaden har tidigare varit avfärgat med någon slags plastinblandad färg. Brukstypen under färgen varierar kraftigt från ganska ”mjukt och snällt” orginalkalkbruk till stenhårda cementlagningar.

Färgen var tvungen att tas bort. En tät plastfärg stänger fukt inne och orsakar stora problem på en putsad fasad. Vi provade olika blästermetoder, önskan var att enbart kunna ta bort färgen och behålla så mycket puts som möjligt. Färgens hårda yta och bakomliggande materials relativt spröda, gjorde att så fort blästringen bet i färgen, tog den också med sig en hel del puts.

Det slutade i att vi sandblästrade hela fasaden. Därefter putslagade och filtade vi allt för att få upp en slät yta och skärpa i konturerna igen. Materialvalet blev NHL2-bruk. Detta var rätt material i just denna applikationen.

Tanken var att avfärga fasaden i kalkfärg, men under entreprenadtiden visade undersökningar att fasaden i original var målad i oljefärg och inte kalkfärg. Valet blev därför silikatfärg. När man väljer silikatfärg är det viktigt att det blir rätt. Tyvärr innehåller de flesta silikatfärger plastinblandning. Då är färgen för tät. En äkta silikatfärg innehåller ingen plast och kan hantera fukt på rätt sätt. En äkta silikatfärg kan inte vara färdigblandad i burk, utan måste vara en tvåkomponents och blandas vid målningstillfället. Färgvalet här blev Keim Purkristalat, specialbeställd enligt de kulörer Malmö valt åt sin station.

På fasaden och klockan på tornet har vi även lagat, rostskyddat och målat smidesdetaljer. Klockans (som vetter i tre riktningar) har vi trälagat i karm och bytt ut skadade glas.

Gipsdekorationer har modellerats upp och målats i linoljefärg. Vapensköldarna på klocktornet har också dem renoverats. Rostiga hakjärn för infästningen har bytts till rostfria och betongen har lagats upp. Tät färg har skrapats bort och sköldarna har målats med linoljefärg samt belagts med bladguld på vissa ställen.

www.scharfe.se – Målarmästare Scharfe har hjälpt oss med sin expertis.
www.malarkalk.se – Målarkalk i Hyllinge har levererat material

Foton: Tor Ek – www.byggnadsvardifokus.se

malmoc01 malmoc02 malmoc03 malmoc04 malmoc05 malmoc06 malmoc07 malmoc08 malmoc09 malmoc10 malmoc11 malmoc12 malmoc13 malmoc14 malmoc15 malmoc16 malmoc17 malmoc18 malmoc19 malmoc20

Posted in Byggprojekt.