invigning-8

Skolbygge i Nairobis slum

Folkes Bygg har sponsrat ett skolbygge i Kibera som är ett slumområde i Kenyas huvudstad Nairobi. Området är ett av världens största slumområden.

160 elever hystes på ca 60 m² och behovet av mer yta var stort. Köket var i en axelbred korridor. Barnen var som flest 30-40 st i ett klassrum på 10 m². En mycket enkel byggnad med lerväggar och plåttak restes intill den andra byggnaden, vilket fördubblade ytan till barnens stora glädje! Det gör också att barnen kan stanna kvar i skolan tills de blir lite äldre och därmed kan elevantalet förhoppningsvis utökas till ca 250 elever framöver.

En ung kvinna vid namn Judith startade skolan för främst föräldralösa barn efter oroligheter i samband med valet 2007. Barnen lever under mycket svåra omständigheter och får ofta inte mat hos den familj där de bor. Därför serverar skolan frukost och lunch varje dag under året de perioder man har råd att köpa in mat. Om man inte har råd försöker man att prioritera de minsta. Behovet av hjälp är stort. Men det är fantastiskt att se hur barnen älskar att gå i skolan och lära sig saker. Lärarnas entusiasm är otrolig, särskilt med tanke på att de gör det helt utan lön. Alla jobbar gratis och eleverna betalar ingen skolavgift eftersom många då inte hade haft möjlighet att gå i skolan.

Judiths hjärta för barnen och mod att satsa utan att veta hur det ska lösa sig med finansiering är utöver vad vi någonsin har sett. Vilken tjej! I Sverige hade det setts som dumdristigt, men vi är SÅ imponerade. För barnen gör skolan enorm skillnad i deras liv och ger dem en framtid.

Byggnadens konstruktion är värd ett kapitel för sig. Kort kan sägas att den består av pålar som är satta i djupa hål i marken och på dem är mindre pinnar fästa horisontellt som man sedan har kletat lera på. En takstol är gjord av slanor som man lagt plåt på. Denna konstruktion beräknas hålla i ca 20 år och fungerar bra utifrån förhållandena. Planer finns på att bygga biogastoaletter (eventuellt med svenska SIDA-pengar) som man också kan få en liten inkomst av. Toaletter är en stor bristvara i slummen.

Posted in Byggprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv in talet som fattas i rutan. *